Dankbetuiging

Begrafenisverzorging Minnaard
wensen-vastleggen-wat-te-doen-bij-overlijden-verzorgen-en-opbaren-Rouwvervoer-Rouwdrukwerk-over-ons-nagesprek-live-begrafenis-Kisten-Grafmonument-Ervaringen-Dragers-Dankbetuiging-Contact-begraven-begrafenis-regelen-Henk-Jan-Minnaard-Poppe-Begrafenisondernemer-begrafenisverzorging-Walcheren-Zeeland-Vlissingen-Middelburg

Dankbetuiging

In de vierde week na het overlijden nemen wij weer contact met u op om een afspraak te maken. Dan komen wij bij u langs voor het opstellen van de dankbetuiging. In de nazorgmap die u van ons ontvangt in de dagen voorafgaand aan de begrafenis, zijn een aantal voorbeelden voor mogelijke teksten opgenomen. Deze teksten kunnen worden overgenomen, maar kunnen ook dienen als leidraad voor het zelf samenstellen van een dankbetuiging. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat er alleen een (algemene) dankbetuiging wordt geplaatst in de krant of een kerkelijk blad. Toch kan het drukken van dankkaarten nét dat persoonlijke woord zijn richting uw omgeving die steun en medeleven heeft geboden.

Keuzes maken

Omdat er nogal eens wat vragen zijn over het verzenden van de dankbetuigingen beschrijven we hieronder wat gebruikelijk is.

In de traditionele etiquette wordt de categorie mensen die alleen naar de uitvaartdienst zijn gekomen of alleen een ondertekende condoleancekaart hebben gestuurd niet bedankt. Degenen die aanwezig zijn geweest bij het afscheid hebben de gelegenheid gehad om de nabestaanden persoonlijk te condoleren en zijn bij het handen schudden al bedankt voor hun aanwezigheid c.q. medeleven. Nog een schriftelijk bedankje erachteraan sturen is dan overbodig.

Volgens de traditionele etiquette is het wél nodig om iedereen die een condoleancebrief heeft geschreven persoonlijk te bedanken door een brief(je) terug te sturen. Dat gaat dan om de mensen die de moeite hebben genomen om een brief te schrijven met herinneringen aan de overledene en woorden van medeleven voor de nabestaanden.

De categorie mensen die een persoonlijke brief hebben geschreven, is veel kleiner dan de totale hoeveelheid mensen die hun medeleven hebben betuigd. Dus als die kleine groep met individuele dankbrieven of -kaartjes beantwoord kan worden, is dat op zichzelf voldoende.

Degenen die per e-mail hebben gecondoleerd, kunt u per e-mail bedanken. Voor degenen die zich ingezet hebben tijdens de laatste dagen van de overledene of die een bijzondere brief hebben geschreven, kunt u een paar persoonlijke woorden erbij schrijven op het kaartje.

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart

Wij zijn bezitter van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. Onze beoordelingen ontvangen we niet van een extern bureau. Onze beoordelingen ontvangen wij namelijk direct van de nabestaanden voor wie wij een begrafenis hebben mogen verzorgen. De beoordeling van nabestaanden is dus bepalend of de begrafenisondernemer het keurmerk mag blijven voeren.

Bij het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart draait het primair om de persoonlijke benadering en niet om het volgen van protocollen en processen. Ook wordt er nooit gebruik gemaakt van vaste draaiboeken en teksten.